Snart valp?

Hundliv, Personligt, Valpen / Hundägarskap, Köpa hund, tips, valp / Permalink / 0
En god vän till mig ska snart hämta hem en liten familjemedlem, och jag har lovat att göra henne en lista på saker att handla hem innan valpen kommer och lite andra bra tips att tänka på. Varför inte göra ett blogginlägg om det så kan fler kanske ha nytta av listan! 
 
Välkommen hem Valpen! 
 
Det är spännande och lite nervöst kanske att få hämta hem sin nya familjemedlem, speciellt om det är första hunden! Det kan kännas lite överväldigande och mycket att tänka på, men allt brukar ordna sig om man läser på lite inför sitt valpköp och sen tar saker lite som de kommer! Har man aldrig haft hund tidigare kan det vara svårt att hålla koll på vad exakt man behöver hem innan valpen kommer och vad man behöver tänka på. Här kommer valplistan som kanske kan ge lite hjälp i planerandet: 
 
Hushållspapper och handdukar - ja, det här brukar vara nummer ett att ha redo när valpen kommer hem! För valpar gör olyckor inomhus, både kiss och bajs kan hamna på golvet när du minst anar det! Att ha några rullar hushållspapper redo för dessa olyckor är guld värt, och att ha några hundhanddukar inne på toaletten kan vara bra för de tillfällen den lilla valpen råkar trampa i sin olycka och kanske behöver sköljas av lite. Relaterat till det här kommer ett annat hett tips: ta bort dyrbara svårtvättade mattor från golvet innan valpen kommer hem! Just den där mattan du inte vill ska bli kissad på, brukar vara just den valpen träffar varje gång. Att ha en hundhandduk i hallen är bra också för alla promenader som sker på blöta gator eller i regn. 
 
Hundbädd - en plats som bli valpens trygga ställe. Vare sig den kommer få sova i möbler eller inte behöver den en alldeles egen plats. Jag brukar första tiden lägga hundbädden alldeles nedanför min säng, så vill valpen få sova nära på golvet finns det en bädd där. På dagarna har jag hunfällar lite överallt för valpen att krypa ihop på om den vill ha det lite mjukare och varmare. Att ibland lägga valpen i sin bädd då den är trött och sitta och klappa och gosa med en en stund kan vara ett jättebra sätt att befästa sovplatsen som trevligt och mysigt! Vad för hundbädd du ska skaffa beror så klart mycket på hund och vad du själv vill ha. Kommer din valp att växa sig till en stor hundras brukar jag direkt köpa en stor bädd, även om valpen är liten när den kommer. Jag planerar alltså en hundbädd som passar den sedan vuxna hundens storlek. På så vis kommer hundbädden att få följa med hela hundens liv istället för att behöva bytas ut på grund av storleken efter vägen. 
 
Matplats - det är bra att ha gjort i ordning hundens matplats innan valpen kommer hem. Matskålar, gärna två; en för vatten och en för mat. Tänk lite på valpens storlek här så du inte köper skålar som har för höga kanter, eller en skål som är för smal om valpen har en stor rund nos exempelvis. Det påstås att porslinsskålar är det bästa att ha till sin hund, de står stadigt, är svåra att välta omkull och lätta att diska ren. Att ha något underlägg under skålarna är toppen! Då skyddar du golvet från vatten som skvätts ur eller matrester som hamnar på utsidan skålen. 
 
Hundvård - för i ordning en låda med saker du behöver för att sköta om hunden. Tandboste och tandkräm, även om den lilla valpens tänder inte behöver bortsas är det jättebra att börja vänja den vid tandborstning redan från början! Klosax, valpars klor växer fort och man behöver träna på att klippa klor mycket i början. Skaffa en klosax som känns bra i handen och som är vass. Dyrare klosaxar är i regel bättre, de håller sig vassa längre och klipper verkligen klorna, inte krossar dem (det kan kännas obehagligt för valpen vilket gör att den tycker kloklippningen är obehaglig, så satsa på en ordentligt bra klosax!). Kammar och borstar, framförallt om du har en ras med myket päls som kräver kontonuerlig pälsvård. Uppfödaren till din hund kan hjälpa dig med vilka kammar du kan behöva och det är skönt att ha det köpt innan valpen kommer. Om du har en valp som alltid kommer kräva mycket pälsvård är det bra att börja på en gång att vänja den vid att kammas! Dessutom är det bra att hålla bort tovor redan från början. Och då kommer vi också till schampo och balsam. En del hundar behöver badas ofta, en del mer sällan. Igen, fråga din uppfödare hur ofta du bör tvätta din hund och med vad! 
 
Leksaker och tuggben - att ha lite leksaker hemma är trevligt för valpen! Små valpar leker gärna och tuggar på saker, speciellt när de ska byta tänder! Se till att ha leksaker som tåls att tuggas och rivas i, som inte är för små för valpen, men inte för stora heller. Några mjuka leksaker, några hårda leksaker, så valpen kan få variera sig lite. Du behöver inte alls köpa de dyraste leksakerna i djuraffären, valpen kommer mest troligt tycka att en stor gammal strumpa med en knut på är precis lika rolig som den dyra repet med knutar du kan köpa på en affär. Huvudsaken är att du tänker på säkerheten. En del pipleksaker och mjukisdjur med mycket stoppning i kan bli farligt om valpen tuggar sönder och får i sig bomull eller plastbitar. När det kommer till tuggben tycker jag att färska ben är bättre än hudben, men oavsett vad du väljer är det bra att ha något valpen får tugga på framme i hemmet under uppväxten. Så snart den tuggar på något den inte får tugga på kan du visa den tuggbenet och uppmuntra att den väljer det istället! 
 
Hundbur - om du ska ställa ut hunden eller av annan anledning vill lära den sitta i en hundbur är det bra att låta buren stå framme och öppen i hemmet. Valpen kan då välja att gå in och ur den som den vill och om du bäddar i buren och då och då bjuder på lite godis där inne är chansen stor att valpen gärna väljer att lägga sig däri självmant! Då blir buren en positiv och trygg plats som hunden gärna är i på utsätllningen eller tävlingen, på resan etc. Om du har bil behöver du fundera på hur hunden ska sitta i bilen sedan när ni åker någonstans. I en bur eller i bälte? Det finns mycket att välja på och det bästa är att sätta sig ner och läsa på lite! Kom ihåg att du INTE får stänga in din hund i bur i hemmet hur som helst, buren du eventuellt har inomhus ska alltid vara öppen så hunden kan välja att vara däri eller ej. 
 
Samlingspärm - en pärm eller mapp där du kan ha valpens alla papper, stamtavla, försäkringspapper etc är väldigt behändigt! När du köper din valp kommer du redan där få med dig en massa viktiga papper och det är bra att ha dem samlade på ett och samma ställe. Besiktningsprotokoll, försäkringspapper, stamtavla, ägandebevis, vaccinationsintyg osv. Ska du tävla med din hund i framtiden är det toppen att ha en smidig liten pärm eller bok med allt samlat, men även för sällskapshunden som ska till veterinären är det smidigt att ha! 
 
Hundmat - de flesta uppfödare skickar med lite mat till valpköparna för att valpen ska kunna få äta det den är van vid i början i sitt nya hem, och för att ge dig som valpköpare chansen att vänja hunden över till ett annat foder om du ska byta! Kolla med din uppfödaren vad hunden äter hos kenneln, och ta ställning innan valpen kommer om vad för hundmat du vill ge den. Det kan handla om vad du har möjlighet till, vad för hundmat det finns i din närhet att köpa osv. Hundmat är en riktig djungel och det kan vara svårt att sålla i all information! För egen del har vi enbart färskfoder till hundarna här hemma, eftersom vi anser att det är bland det bästa man kan ge. Jag tycker det viktiga är att man läser på lite om hundmat och bestämmer sig sedan för det man tror är bäst för hunden och en själv. Maten är trots allt det som ska hjälpa valpen att bygga upp sin kropp på både insida och utsida! 
 
Koppel - ofta brukar man få med ett litet halsband och koppel när man hämtar valpen från kenneln, men jag brukar ha med mig ett extra koppel ifall att! Att köpa en ordentlig sele eller ett halsband är lättare sedan när du har din valp, för då kan du testa det ordentligt på valpen så det inte blir för stort/för smått/sitter dåligt. Det här med halsband och sele är kanske något att ta ställning till. Frågar du mig är svaret alltid att sele är bättre än halsband. Med halsband finns alltid risken att hunden skadar sig i nacke/hals, men har du en sele som sitter bra och inte glider runt eller skaver är det betydligt säkrare oavsett vad du har för hund, oavsett om den drar mycket eller ej. 
 
Valpsäkra - att valpsäkra hemmet är smart! Valpar är nyfikna och din valp kommer antagligen utforska ditt hem ordentligt under de första dagarna. Att skaffa skydd till sladdarna som ligger efter golven gör under för dina nerver när valpen väl är hemma. Vi lever i en tid av sladdar, och det kan vara svårt att få bort alla så inte valpen kan nå dem. De sladdar du kan plocka bort eller lägga upp gör du så med. De sladdar du inte kan få undan är bra att skydda och dölja med olika skydd. Har du något utrymme där du tror valpen kan komma in och fastna, är det bra om du täpper igen eller på något vis ser till att hunden inte kan komma dit. Om du har växter i låga fönsterbärden som kan vara gifitiga bör du flytta upp dem någonstans där valpen inte kommer åt att bita. Valpar undersöker sin omvärld med munnen, tyvärr är inte allt i våra hem lämpliga att tugga på! Har du något rum i hemmet som r direkt olämpligt för valpen att vistas i av olika anledningar är det bättre att sätta upp en grind eller stänga dörren dit, så får valpen helt enkelt inte vara där alls! 
 
Mycket att tänka på och kanske finns det ännu mer man kan tänka på också! Men, det här är en grundläggande lista jag själv går efter när jag ska hämta hem en ny liten valp! 
 
 
 
 
 
 
 
Till top