Valptips del 2

Hundliv, Valpen / Trygg träning, hantering, valp / Permalink / 0
Efter en stor jobbhelg tar vi det lite lugnt jag och hundarna, då passar det ju ypperligt med ett blogginlägg! Denna gång ska det handla om hantering.
 
Trygg hantering
 
När du skaffar dig din valp (eller en vuxen hund för den delen) är det viktigt att börja tidigt att träna på hantering av olika slag. Valpen behöver lära sig att känna trygghet när du kollar tänder, håller i tassar, lyfter på öron, rengör ögonvrån, kammar och klipper både päls och klor, badar osv.
 
Min huvudregel är denna: ingen hantering ska ske unde tvång om det inte handlar om hundens liv och lem. Men, hur gör man då om man inte ska brotta ner valpen för att klippa klor, eller hålla fast den i badkaret för att bada den. Jo, du tränar hantering och du börjar lägga grunden redan från dag ett, utnyttjar det faktum att valpen är enormt lättlärd. 
 
Visitering och kamning 
Att kunna känna igenom hundens kropp och kamma igenom pälsen är bra både för relationen er emellan och för din chans att hålla koll på hundens allmäntillstånd. En visitering är att gå igenom hunden ordentligt med händerna, där du lufter på tassar, särar på tår, lyfter öron, kollar tänder osv. Att lägga en grund här är inte alls svårt! Du gör det varje gång du sitter och kelar med valpen då den är lugn och avslappnad. 
 
Klappa den mjukt, stryk den med långa drag över kroppen, överallt där du kommer åt. Börjar valpen bita i dig och gå upp i aktivitet avbryter du. Valpen ska vara lugn och stillsam och helst nästan vara på väg att somna av att du klappar och stryker den. Tala lugnt och uppmuntrande till den. Då och då drar du en hand över ett ben och en tass. Stannar upp lite och håller i en tass mjukt. Kanske rör lite i en tå. Klappa och stryk över huvudet, lyft lite och vänd på ett öra. Stryk valpen över sidan på nosen och under hakan, "råka" ibland att lyfta lite på en läpp så du får se en eller två tänder. Dra fingrarna genom pälsen och liksom "handkamma" valpen. Var noga på valpens kroppsspråk. Bli den för uppe i varv, eller drar sig undan, avbryt. 
 
Har du en valp som inte tycker om att du klappar och rör i den utan att den biter eller drar sig undan? Fundera först på varför. Har du tagit i den flera gånger eller tvingat ner den i marken, nypt i nackskinnet osv? Sluta med det och klappa och smek och låt händerna vara något som kommer med godis och mys. Är den som person en hund som inte är så kelig? Börja med att lugnt smeka den och belöna med något under tiden. Godis eller lite matbitar kanske, hunden bejöver inte lära sig att älska och kela men förknippar den belöning med att du klappar den kan du lära hunden att uppskatta det en stund för hanteringen  i alla fall! Börja i korta korta stunder och öka visiteringen/klappningen sedan. 
 
Samma sak gör du med kamningen. Kamma mjukt och försiktigt i början, ge belöning och klappar eller annat hunden uppskattar när du kammar den. Var alltid lugn. Om den vill tugga på kammen, ge den ett ben att tugga på istället, belönanär du kammar och den inte biter i kammen. Gör inga hastiga ryckiga rörelser med kammen för det kan bara trigga igång mer lek än det ger något. 
 
Klippa klor 
Lär valpen att det är okej att du tar i och håller fast tassarna. Nyp inte fast dem i handen, utan klappa hunden efter benet och håll i en tass lite i farten i början, beröm och belöna valpen när den är lugn med det. Öka tiden du håller i tassen successivt så valpen börjar vänja sig. Var noga med beröm och belöning i början så valpen förknippar att du håller i tassarna med något positivt! Nyp aldrig fast tassen eller dra i benen, det kan göra det mer obehagligt. 
 
När valpen är trygg med att du håller i tassarna, börja klippa en klo i taget. Ge belöning efter varje klo. Mest effektivt blir det om du klipper någon klo varje dag. Bra träning för valpen och den hinner inte bli less på klippningen! Öka sedan med att klippa fler och fler klor innan det kommer en belöning. I slutänden kan du klippa alla klor på en gång och ge en belönoing i slutet. Håll dig själv lugn och trygg hela tiden, jaga inte upp dig och bli inte arg på valpen om den krånglar. Det lönar sig att träna in kloklippning ordentligt från början, när valpen fortfarande är liten. 
 
Borsta tänder 
Det är bra att lära valpen få tänderna borstade. Det håller undan tandsten och ger hunden en god tandhälsa. Att börja lära valpen på en gång att borsta tänder är en bra idé! 
 
Börja med att göra en rutin av det. Ha tandborsten någonstans synlig, kanske på toaletten så du borstar hundens tänder när du borstat dina egna? Lär valpen redan från början att stryka den över nosen, på sidorna och under hakan, utan att det blir läskigt. Lyft lite på en läpp ibland för att se på tänderna. När valpen utan problem går med på att du lyfter på läpparna kan du börja försiktigt med att dra tandborsten över några tänder. Beröm och belöna hunden när den är stilla och var lugn och trygg själv. Även om valpen krånglar lite i början så ger tålamod och lugn mer än att bli arg på valpen. Den ska tycka det här är något bra, inte otäckt. Tänk på att det kan vara bättre att sitta på sidan av valpen istället för över den när du bortsar tänderna, en del hundar kan tycka det blir jobbigt och slappnar av bättre om de får lite utrymme.
 
Ligga på rygg
Att få hunde att ligga på rygg avslappnat kan vara skönt för att exempelvis komma åt håret på magen osv om du ska kamma, klippa eller visitera hunden. Har du hanhund som får lite problem med sitt könsorgan är det också bra om hunden klarar av att ligga på rygg för att lättare komma åt.
 
Börja med att stryka hunden och berömma den när ni myser tillsammans och hunden självmant ligger ner på sidan/ryggen. Vänj den försiktigt vid att du rör lite i benen och stryker överallt på magen och i ljumskarna. När valpen är ordentligt avslappnad kan du testa att mjukt "rulla" den lite från sida till sida, så den vänjer sig vid att du flyttar den lite medan den ligger på rygg. Det är viktigt att komma ihåg att hunden känner sig som mest utsatt när den ligger på rygg, därför är det jätteviktigt att inte tvinga ner den, lägga sig på den eller hålla fast den. Låt hunden lära sig att ryggläge är en plats den är trygg på, kan lita på dig och framförallt är mysig även om du ska till exempel gå igenom pälsen under visitation. 
 
Då valpen är trygg med att ligga på sdan självmant kan du testa, då den redan ligger ner, att mjukt tippa ner den på sidan då och då. Fortfarande inget tvång, var mjuk i händerna och klappa och stryk valpen under tiden, prata lugnt med den. Om du vill kan du lägga på ett kommando tillslut, när hunden är trygg med att bli lagd på rygg. När du är klar och valpen får kliva upp igen ge gärna någon liten extra belöning. 
 
Det lönar sig att träna! 
Det kan ta tid och tålamod att lära en valp all hantering den ska leva med resten av livet, men det lönar sig verkligen att ta den tiden! Att spendera första månaden med valpen att varje dag träna lite hantering ger utdelning alla år framöver där ni får en trevlig tillvaro tillsammans, hellre än att spendera hundens hela liv i kamp kring kloklippning, kammning osv. 
 
Så ge din valp en bra start i livet, träna hantering! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top