Introducera hundar till varandra

Hundliv / Goda relationer, Hundflocken, Hundliv, Hundspråk, Kommunikation, Trygghet / Permalink / 0
Ännu en önskan om ett inlägg, denna gång kikar vi på hur man bäst introducerar okända hundar för varandra. 
 
 
Hundar är flockdjur men... 
Alla hundar älskar inte alla hundar. Så enkelt är det med det. En del hundar älskar alla andra hundar i världen men det är inte säkert att alla andra hundar älskar just den hunden. Det här behöver man komma ihåg när man ska introducera två nya hundar till varandra. Men gör man på rätt sätt brukar det kunna gå vägen. Och vad är då rätt sätt? Finns det hundar som inte borde få träffa andra hundar? 
 
Om du har en hund som är väldigt gammal, sjuk, osäker, rädd etc kan det vara direkt olämpligt att tvinga den hunden umgås med en ny hund, om det inte absolut är nödvändigt. Emellanåt har jag frågor från hundägare som vill skaffa en valp, och redan har en gammal hund hemma. Om du tror att den gamla hunden orkar med en valp, och att du klarar av att ge den gamla hunden utrymme att få vara ifred på i hemmet, är det nog inga problem. Om du däremot har en gammal hund som är sjuk, har ont på något vis, inte tycker om andra hundar och inte har något intresse av att umgås med andra hundar kan det vara orättvist mot både valpen och den gamle att skaffa en till hund. 
 
Den viktiga promenaden
Har du bestätm dig för att introduera en ny hund till hemmet eller som lekkamrat till din hund, är det absolut bästa att först ta en stärkande promenad tillsammans! Hundar som har ett sunt hundspråk, en sund inställning till andra hundar och som på det stora hela mår bra och är balanserade kan man för all del släppa ihop på en öppen yta och låta dem springa runt lite som de vill. Men känner man sig det minsta lilla osäker som hundägare på sig egna hund eller den nya, är en promenad det bästa sättet att lugnt och smidigt börja på. När vi låter hundarna gå i samma riktning slipper de hamna i situationen där de står öga mot öga med varandra, en situation som kan bli spänd för den osäkra hunden. De rör sig dessutom, har möjligthet att sysselsätta sig med något annat än att bara hålla koll på varandra. Så en osäker hund kan ges tid och möjlighet att i lugn och ro "spana in" den andra hunden, och samtidigt ha möjlighet att nosa lite i backen osv. Ha båda hundarna kopplade och låt dem i lugn takt gå gå och nosa, pinka, kika på varandra och kanske hälsa lite. 
 
 
Släppa lös dem? 
Känns det bra och stabilt kan det bli läge att tillslut släppa hundarna, låta dem leka fritt och interagera med varandra utan att kopplet är i vägen. Låt inte två okända hundar leka i kopplet! De kan lätt trassla in sig och situationen kan bli farlig om de känner sig trängda eller fastnar och gör sig illa. Gör ingen stor sak när du släpper ihop hundarna, gör det bara. När det är läge, ta bort koppel och låt hundarna lufsa iväg som de behagar. I det här skeedet brukar det nästan alltid vara bäst att låta hundarna vara. Enda gången du som hundägare borde lägga dig i är om du ser att någon av hundarna börjar mena mer allvar än vad som är lämpligt eller om leken blir för intensiv. Ser en hund ut att bli rädd och den andra hunden inte lyssnar på signalerna och backar kan det också vara lämpligt att bryta. När du bryter, se till att du själv är lugn. Höj inte rösten eller bli arg, det spär bara på hundarnas energinivå. Det är bättre att hålla sig saklig och lugn, locka till sig hundarna och koppla dem. 
 
Inomhus
När du ska släppa ihop två hundar inomhus kan det vara bra att först ta bort sådant som kan skapa konkurens. Tuggben, godis, leksaker. Hundar som i övrigt går jättebra tillsammans kanske inte klarar en konkurens-situation och då är det bättre att sådana inte uppstår i början. Det är onödigt om gruff uppstår på grund av ett tuggben som båda hundar vill ha! Samma gäller utfodring, har du två hundar du misstänker kan konkurera om maten, ge hundarna mat i varsitt rum och låt dem äta i lugn och ro. 
 
Var tydlig med vilka regler som gäller i ditt hem för den nya hunden. Om du är tydlig och duktig på att kommunicera, är lugn och trygg i ditt eget hem smittar det oftast av sig på hundarna. Var konsekvent med de regler du vill ha inne. Hemma hos mig får hundarna till exempel inte leka en massa, av den enkla anledningen att de jagar upp varandra lite för mycket och tillslut räcker hemmets ytor inte riktigt till! Om en hund beter sig lite illa mot en annan hund (retas, snor sovplatsen etc) är det bra om du går in och visar hur man beter sig. Sätt tydliga gränser och uppmuntra och belöna när hundarna lever tillsammans på det sätt du vill att de ska göra. 
 
Att ha flera hundar är ett nöje 
Att få vara ute med, leva med och träna flera hundar är ett sant nöje! Hundar är flockdjur och de trivs när de får vara med, få interagera med andra, både människor och andra hundar. Äger man flera hundar lär man sig ofta väldigt mycket om hur olika hundar fungerar, man får lära sig att vara flexibel och träna på många olika sätt som ska passa de olika hundarna och framförallt lär man sig oerhört mycket om hundspråk! 

 
 
 
 
 
Till top