Hur gör jag med hundägarsamvetet?

Hundliv, Personligt / Glädje, Goda relationer, Hundliv, Inspiration / Permalink / 0
Du kanske känner igen det här scenariot: 
 
Klockan är 14.00. Du vet inte var dagen tog vägen, du hade stigit upp tidigt för att hinna allt. Köra barnen till skolan, ta hand om tvätten, göra middagslåda till dig själv och betala räkningarna. Hunden fick en promenad på morgonen och har sedan fått vara på sin kant resten av dagen. Du hade planer på att lägga ett spår innan jobbet men inser nu att du måste hinna duscha också. Kanske nästa dag, ja då kan ni träna. 
 
Och sen går dagarna, rullar på som de brukar och den där tiden du tänkte du skulle lägga ner på att träna och aktivera din hund lades på annat som just då kändes viktigare. Du får dåligt samvete, att faktiskt ta dig an någon aktivitet blir svårare och svårare och tillslut nöjer du dig med att köpa ett tuggben när ni veckohandlar. 
 
Om du känner igen dig, eller har ett liknande scenario, där du känner att du inte riktigt räcker till för din hund, är det här ett inlägg för dig. 
 
Jag stöter ofta på hundägare som har en enormt tungt samvete gentemot sina hundar. Så pass tungt att de gör dem handlingsförlamade. Och jag förstår precis hur det känns. Jag har själv varit där ibland. Antingen för att hälsan svackat eller för att dagarna varit fulla och tiden inte funnits till min hund såsom jag önskat. Och värre känns det när man ser på sin hund att den är uttråkad och understimulerad! Men, ta ett djupt andetag. Släpp ner axlarna. Här kommer några tips på vad du kan tänka på och göra för att både du och din hund ska känna er nöjda och glada :) 
 
1. Släpp kraven du har på dig själv. Tänker du "Jag MÅSTE aktivera min hund" eller "Jag VILL aktivera min hund"? För samvaron med din hund är enligt mig något som ska vara roligt och givande för er båda. Varje gång du tänker att du måste aktivera din hund, gör du det till ett krav som inte gör dig eller hunden något gott. Om du istället kan tänka att du vill aktivera din hund, du vill att ni hittar på saker och ting så brukar det redan där kännas lite lättare. Hunden har du av en anledning, du valde att skaffa hund och det ska vara en glädje att dela livet med sin hund. Att börja aktivera hunden, att få till bra kommunikation och samarbete blir betydligt lättare om du har inställningen att du vill göra det här, hellre än att du Måste. För den sinnesstämmning du tar med dig i kravet Måste Träna tror jag absolut påverkar hunden och den relation ni bygger tillsammans. 
 
Slappna av. Släpp kraven. 
 
2. Att göra fel eller prioritera annat före hunden ibland gör dig inte till en dålig hundägare. Om du går ut med kompisar på krogen en fredagkväll och låter hunden sova hemma en timme eller två, det gör inget. Om du har råkat göra något fel mot din hund, släpp det. Vi är alla nybörjare i början och gör våra fel och även om vi blir experter tillslut gör vi fel då med. Men att haka upp sig på felen och klanka ner på sig själv hjälper ingen. Det är lätt att göra, jag vet av egen erfarenhet. Men när du hänger upp dig på det du gjorde fel kommer ni heller inte kunna ta er vidare. Om du har dåligt samvete varje gång du ser på din hund blir samvaron inte speciellt rolig, eller hur? Lät dig av dina misstag, förlåt dig själv (för din hund har säkerligen förlåtit dig för länge sen!) och gå vidare. Handla utifrån det du känner är för ditt och hundens bästa så ska du se att det i slutänden ordnar sig.
 
3. Se på vad du redan gör för din hund. Ta ett steg ifrån dig själv, sätt dig ner med papper och penna och skriv upp den tid du lägger ner och den aktivitet din hund får under en vecka. Hur långa promenader går ni, hur många och vad gör ni på dem? Leker du med din hund? Tränar ni något speciellt? Se på listan du skrivit och fundera: är det verkligen så lite som du tänker dig att det är? Och om du vill kunna ge din hund mer, vad vill du göra då? Längre promenader? Mer aktivitet? Vill du leka mer med hunden? Skriv ner det också i en lista, sätt upp den någonstans. Gör en liten plan. Ta fem minuter några gånger i veckan då du bestämmer dig för att sitta på golvet med din hund. Vare sig ni bara myser eller leker kan det ge mycket för er båda! 
 
4. När du är med din hund, se till att vara där till 100%. Många hundägare på promenad som jag ser, och ibland inkluderar det mig själv, har en mobiltelefon i handen. Smsar, kollar Facebook eller pratar med en vän. Låt den tid du faktiskt spenderar med hunden, vara för bara dig och hunden. Lämna telefonen hemma. Ta med lite belöning i fickan och göra roliga aktiviteter ute i skogen. Det behöver inte vara svårt, det kanske räcker med att ni leker lite jaga, att du gömmer godis i ett träd eller kastar pinnar. Aktivera din hund när du ändå är ute med den. Stanna upp på en trevlig parkbänk och prata en stund med din hund. Klappa lite på den och skapa kontakt med den. Hundar vet när vi är engagerade i dem och när vi är engagerade i något annat. De vet var vi lägger fokuset och i min erfarenhet så ger hundarn engagemang i oss tillbaka på det sätt som vi ger dem. Om du gör något annat på promenaderna och inte bryr dig så mycket i hunden, då bryr den sig heller inte mycket i dig. Men om du vänder på det och engagerar dig i din hund, visar den att du är där för den och vill ha kontakt och ha roligt, då kommer hunden ge det tillbaka i sinom tid! 
 
5. Hitta hundkompisar eller gå en kurs. Det är alltid lättare att komma ut när man har goda vänner att hänga med. Ta en promenad där hundarna får leka, stanna upp och träna allt möjligt tillsammans. Dela med er av tankar och idéer och roliga aktiviteter. Eller gå en kurs med din hund. Då vet du att du i alla fall en gång i veckan kommer att ge dig iväg, där det bara är du och hunden, där du dessutom kan få stöd och hjälp och lära känna andra! 
 
I nästa blogginlägg ska jag försöka samla lättsamma och roliga aktiviteter man kan ge sin hund parallelt med vardagslivet. Ta nu en mysig promenad i solen (eller bädda ner er i soffan och trivs en stund om solen inte finns där), minns att din hund inte ser dina fel och brister. Släpp kraven och ha roligt med din hund, på vilken nivå ni än befinner er! 
 
 
 
 
 
 
Till top