Valptips del 1

Hundliv, Personligt, Valpen / Glädje, Goda relationer, Hundliv, Inspiration, Kommunikation, Lek, Respekt, Sammarbete, Trygg träning, burträning, hantering, valp / Permalink / 2
För snart två veckor sedan hämtade jag hem den ryska svarta terriern Varg! Eftersom jag har valp här hemma tänkte jag dela med mig av lite valptips i några delar här på bloggen! 
 
 
Ett nytt äventyr börjar 
Att ta hem en ny hund, valp eller vuxen, är alltid en början på ett nytt äventyr kan jag tycka. Jag vet inte vad framtiden har att ge oss, men jag vet att jag kommer få nya lärdomar och upplevelser med en ny hund. 
 
Jag tycker det är lätt att drömma om framtiden, att måla upp en bild över allt jag och min valp ska göra under vår tid tillsammans. Hur valpen ska utvecklas, vad jag vill ha för egenskaper hos den vuxna hunden sedan vad vi ska göra tillsammans. Och det är roligt och nyttigt tror jag, att ha drömmar och visioner. Men jag tror också att det är viktigt att komma ihåg, att det inte gör något om drömmarna och planerna jag har lagt, ändras lite allteftersom jag lär känna min nya hund. Kanske är det så att hunden inte lämpar sig till det jag ville göra? Kanske något händer som gör att vi får tänka om. Kanske jag själv ändrar mig och vill göra något helt annat med min hund än det jag först tänkte? Det är bra att sätta höga mål, men det är också viktgt att inte lägga för stora krav på sig själv och valpen för att uppnå dem, ifall man upptäcker att våra mål behöver justeras. 
 
Hur som helst, det viktigaste att göra innan valpen kommer är en plan för hur den första tiden ska se ut. Det praktiska i vardagen måste lösas. Om du behöver åka bort och göra något, eller jobba osv, behöver du hitta någon som kan hjälpa till med passning exempelvis. Du behöver planera in veterinärtid för vaccinering när valpen är tolv veckor, ha matskålar, koppel, bädd osv redo för den nya valpen. Det kan också vara bra att bestämma vad du ska fokusera på under de första veckorna. Vad ska valpen lära sig? Vad vill jag fokusera på hos min valp? Här handlar det väldigt mycket om vad du ska göra med din hund sedan. Är det en sällskapshund behöver valpen lära sig dagliga rutiner, att umgås med familjen på ett bra sätt, att bli trygg och få socialiseras med både människor och djur. Ska du arbeta med hunden sedan behöver du dessutom lägga till annat som exemeplvis att uppmuntra kamplust, apportering, ta med valpen till de miljöer ni kommer träna i/arbeta sedan. Vilka kommandon vill du börja träna in och hur ska du gå till väga? Ju mer du tänkt innan valpen kommer, desto lättare brukar det vara att börja träna när valpen väl kommit. 
 
Här följer lite punkter som är viktiga för mig, kanske ger det dig några tips och idéer! I slutänden måste du välja dina egna punter utifrån ditt liv och vad du vill göra med din hund. 
 
Trygghet
Det här är min absolut viktigaste punkt. Jag vill att valpen redan från första ögonblick ska känna sig trygg med mig. Det innebär att jag är lugn, tålmodig, stabil och tydlig. Jag finns där, utan att dalta, men jag vill heller inte skrämma valpen eller tvinga den till något den tycker är otäckt. Jag ger den mycket tid och tålamod, uppmuntrar den att våga ta för sig och våga ha kontakt med mig. Jag ser till att hemmet valpen kommer till är lugnt och tryggt, den blir inte störd när den vill vila, inte trängd och inte illa behandlad. Valpen får vara den som tar kontakt med mig och andra, jag tvingar inte fram den till folk och jag låter ingen tvinga sig nära valpen om den visar sig osäker eller rädd. Om valpen blir skrämd av något ömkar jag den inte, jag är lugn och trygg och uppmuntrar valpen att undersöka det som är farligt, men tvingar den inte.
 
Som du ser är det viktiga i alla situationer här att vara just lugn, trygg och tålmodig. Det ger inget att skälla på en valp, ofta blir de bara otrygga och börjar smyga med sina beteenden istället eller får andra beteenden som dyker upp. Detta leder oss vidare till nästa punkt som är viktig för mig.
 
 
 
 
 
Tydlig vägledning
Jag vill tydligt visa för valpen vad som är rätt och fel. Det går ypperligt att göra utan att ta i valpen på något vis. Du måste inte göra illa din hund för att visa vad den ska göra.
 
I allt vi gör i vardagen är jag väldigt tydlig. Jag visar tydligt, och varje gång valpen gör rätt får den uppmuntran och belöning i form av lek och kel oftast. Om det är något speciellt valpen gjort extra bra kanske den också får en liten godisbit.  När valpen gör något fel, som att gnaga på stolsbenet till exempel, säger jag bestämt att så får man inte göra, men jag låter inte arg om inte valpen gör något livsfarligt. Jag tar valpen därifrån och är tydlig med vad den får bita på istället. Tuggben, leksaker etc. Jag leker med valpen, berömmer och uppmuntrar när den väljer att tugga på sina saker istället för något annat. 
 
Det är viktigt att komma ihåg att valpen har ingen aning om vad som är rätt och fel när den kommer till dig. Den kommer testa att tugga på en sko lika naturligt som den tuggar på en pinne på gräsmattan. Att bli arg kan göra din valp rädd för att pröva saker och utforska sin omgivning. Det kan göra att du blir otrygg. Det är bättre att ta valpen från det den inte ska göra, och visa tydligt vad den får göra istället. Valpar lär sig otroligt snabbt, speciellt om de får positiva upplevelser av det du vill att den gör! 
 
 
 
Burträning 
Jag är ofta ute och arbetar långa dagar och helger. Dessutom planerar jag att tävla med min valp, och vill därför att den är trygg med att sitta i bur, både en vanligt tygbur och i bilburen. Tygburen får står framme där valpen leker. Jag lägger in godis ibland, ben, ställer in maten då och då i buren. Jag bäddar den med hundfiltar och gör den inbjudande. Den står öppen så valpen kan välja att gå in och ut ur den hur valpen vill. Det gör buren till en trevlig, naturlig del som valpen snabbt lär sig uppskatta. När jag sedan börjar stänga in valpen, är det till en början bara någon kort sekund, och alltid med något gott tuggben eller annat att göra. Jag släpper ut valpen innan den hunnit bli orolig. Såhär fortsätter jag att träna, med längre och längre stunder. När valpen är trygg att sitta några minuter i den stängda buren får den följa med ut och jag gör samma träning ute. Därefter med störningar, att valpen ska lära sig sitta i buren fastän en annan hund går förbi till exempel. 
 
Med bilburen tränar jag på liknande vis, fastän jag inte har den ståendes inne då. Valpen får sitta i bilburen medan den är öppen först, få lite tuggben kanske, jag klappar om den, pratar med valpen, ser till så den är trygg och lugn. Sen stänger jag buren, men sitter kvar där bak med valpen. Berömmer och kelar genom gallret. Sedan testar vi åka en bit. Någon som valpen är trygg med sitter på baksätet och pratar lite med valpen medan vi åker. Därifrån brukar det vara lätt för valpen att åka bil utan det stödet. Jag brukar alltid ta korta turer med valpen i bil och stanna till på något roligt ställe som valpen kan uppskatta. I skogen eller köra förbi nån hundkompis. Då lär sig valpen att bilturer oftast leder till något spännande! 
 
Lekar
Lek är viktigt för din valp! Det är där ni lär er mycket om varandra och det är där du kan lära valpen allt möjligt, ifrån kontakt, till att lyssna och respektera dina gränser till grunder i olika träningsformer du vill hålla på med sedan. 
 
Eftersom jag vill ha mycket kamp i min hund uppmuntrar jag kamplekar med olika leksaker. Att bita och hålla fast, att tycka kamplekar är roliga. Jag börjar redan nu lära valpen att ha kontroll i kamleken, att inte bli för intensiv (blir det för intensivt bryter vi på en gång). Jag börjar lära in kommando för att släppa det vi leker med genom att stoppa kampen och erbjuda något annat spännande till valpen. På så vis har jag också fått med bytesleken, som jag använder som grund för apportering. 
 
Jag uppmuntrar alla gånger som valpen kommer med en leksak i munnen och söker kontakt. Jag leker med den, klappar om och berömmer så snart valpen visar upp en leksak och kommer med den för att vi ska leka. Vill jag ta leksaken ser jag till att byta med något annat roligt! 
 
Att lära valpen att avbryta när jag vill det och att inte bita för hårt eller leka för intensivt är också viktigt att lägga ner tid på. När valpen biter för hårt säger jag aj, avbryter leken och ignorerar valpen till den lugnat ner sig. Om valpen biter sig fast i kläder eller liknande den inte får bita på, plockar jag bestämt men mjukt lös den och erbjuder den en leksak att bita i istället. När leken blir för intensiv avslutar jag snabbt och blir ointresserad av valpen tills den lugnat sig lite. Jag lär valpen att det är jag som påbörjar lekar och avslutar dem. 
 
Kom ihåg att vara sjysst med valpen! Valpar går snabbt upp i varv och då kan de får svårt att hålla sin bitkontroll, dom hugger och nafsar efter allt och vassa valptänder gör ont! Lek inte för intensivt med valpen, om du provocerar den att leka hårdhänt är det inte sjysst att sedan bli arg på den när den biter för hårt eller i fel saker. 
 
 
 
 
Ta det lugnt 
Något som jag tycker är väldigt viktigt! Att lära valpen hur man tar det lugnt. Framförallt efter någon form av aktivitet är det nyttigt att valpen lär sig varva ner, slappna av. Jag sitter ofta på golvet med valpen när den är lite trött och mysig och gärna vill ha lite kel och gos. Att bli klappad på magen, under hakan, med lugna mjuka tag, lite som massage kan få valpen att slappna av lite mer och kanske till och med somna. Ibland kan jag själv sitta och gäspa lite ibland för att ytterligare vara tydlig med att vi ska vara lugna och slappna av. När jag gjort det ett par gånger brukar valpen lära sig att när jag lugnt stryker den på bröstkorg, under hakan, mage och efter sidorna vill jag inte leka, jag vill att vi slappnar av. Valpen kan få lättare att lugna ner sig eftersom den lärt sig koppla ihop strykningarna med ett lugnare sinnestillstånd. 
 
Viktigt att poängtera här är att jag aldrig tvingar fast valpen om jag inte absolut måste, och då kramar jag aldrig fast den eller lägger ner den, utan håller bara fast i selen tills valpen stillat sig och då släpper jag den genast. Det kan krävas tålamod ibland att med röst och kroppspråk få valpen att lugna sig utan att hålla fast den, men det lönar sig i längden! Om du tvingar ner den, håller fast den kan valpen bli rädd, stressad och gå upp ännu värre i aktivitet, dessutom blir du allt utom trygg och trevlig att vara med. 
 
Jag sätter mig ner med valpen både hemma och i andra miljöer, både ute och inne. Jag vill att min valp ska tycka det är trevligt att lägga sig ner, slappna av, sitta passivt och betrakta saker utan att vara aktiv hela tiden. Det blir mindre stress och valpen lär sig lite tålamod.
 
 


Hantering
Det här kräver ett helt eget inlägg tror jag, men jag ska i alla fall lite kort nämna det. Att valpen ska lära sig hanteras är viktigt, redan från dag ett. Kolla tänder, tassar, öron, ögon, bli kammad, upplyft osv. Till en början gör jag inte så mycket mer än att klappa och stryka hunden och råka lyfta en tass och hålla den, titta lite i ett öra eller lyfta på läppen för att kolla en tand. Jag bråkar inte och tvingar mig inte på, bara gör det som något naturligt. Oftast går det bättre och hunden blir tryggare om du låter den känna sig fri, istället för att klämma fast den eller trycka ner den. Det kan göra att hanteringen blir obehaglig istället. 
 
Vidare om hantering, mer i detalj, kommer jag skriva i ett annat blogginlägg. 
 
Grunden till vår relation
Det här kommer med allt jag gör med min valp, men det kan vara värt att nämna som en egen punkt. Jag vill att min valp ska se mig som en trygg punkt i livet, en rolig kamrat, en stadig ledare att vända sig till och lyssna på. Jag är med när min valp får utforska omvärlden, träffa nya människor och hundar, se nya platser. Jag är med och leker och kelar, tränar den och vägleder den till rätt beteenden på ett tydligt sätt.
 
Min filosofi går ut på att med positiv förstärkning uppmuntra min hund att göra rätt. För att det veteskapligt är bevisat att det är mer effektivt och bättre för hundens mående, och för att det känns bättre att fokusera på det positiva än att bestraffa det negativa. Jag vill kunna ge min valp de bästa förutsättningarna att vara modig, kreativ, trygg och lugn. 
 
I nästa del kommer jag skriva lite om just hantering och socialisering! 
 
 
Till top