De hemska råden

Hundliv, Hundvetenskap / Forskning, Goda relationer, Hundliv, Respekt, Trygg träning / Permalink / 1
Som instruktör vill jag kunna vara väldigt flexibel i mina metoder, för att kunna anpassa det jag lär ut efter den som ska lära sig det, så långt det nu går. Men något jag aldrig gör är att lära hundägare göra illa eller skrämma sina hundar. 
 
 
"Bryt ner den". Det är ett uttryck som skrämmer mig lika mycket varje gång jag får höra att en hundägare fått ta emot från en utbildad instruktör. Bryt ner hunden, och bygg upp igen. Hundägarna blir osäkra. "Är det verkligen rätt att göra så? Jag vill inte göra illa min hund." 
 
Nej det är inte rätt. Det är fruktansvärt fel. Att göra illa hunden, skrämma den, trycka ner den, få den att må dåligt i syfte att lära den något gör inget annat än förstöra för dig och hunden. Skulle du våga lita på någon som "bröt ner" dig? Jag skulle då inte det. Jag skulle nog hålla mig så långt ifrån den personen som möjligt. Ändå är det vad en del människor tycker vi ska göra med våra hundar. Nyp den, vrid om ett öra, kicka den med foten, sitt på den, tra undan benen, skräm den ordentligt - alla dessa metoder för att bestraffa hunden, få den att sluta göra något är sådant jag hört andra hundägare berätta om. Det gör mig rädd och illamående att det fortfarande finns de som tycker att det är rätt och riktigt. 
 
 
Det finns så väldigt mycket forskning på hund och hela tiden dyker nya resultat och rön upp. De är lätta att hitta, tillgängliga för alla på Internet om man tar sig lite tid att läsa på. Som instruktör har jag ett ansvar att hela tiden hålla mig uppdaterad på vad som händer, att följa utvecklingen och att förändra mig. Jag förusätter inte att hundägare i allmänhet ska göra det, men går jag själv till en instruktör förutsätter jag att den personen är uppdaterad och vet vad som idag är det bästa för mig och min hund. Inte vad man trodde var bra och vettigt för tio tjugo år sedan. Eller ännu längre tillbaka. 
 
Överhuvudtaget tycker jag mycket av djurhållning handlar om att kontrollera och utöva makt, istället för att hitta sätt att kommunicera, skapa ömsesidig respekt och samarbeta. Intelligenta djur som hundar och hästar till exempel kan med hjälp av vägledning och respekt lära sig att leva med oss i vårt samhälle utan att vi piskar, slår, bryter ner, skrämmer och tvingar. Visst tar det tid och engagemang, men om du skaffar djur tycker jag det är något du skriver upp dig på att ge dem. Tid och engagemang. 
 
Jag brukar få frågan "Men hur ska jag veta vad som är rätt?". Ofta handlar det om att man suttit på internet och googlat för att få svar på en fråga om sin hund, och det man hittar är tio femton olika metoder för att få bukt på ett problem. Mitt svar är alltid "Känns en lösning fel i magen, då är det nog fel." Älskar du din hund och vill hunden väl, då brukar din känsla för vad du ska göra mot din hund stämma rätt så bra. Känns något fel i magen, där du tycker att "Nej, det där vill jag inte alls göra mot min hund", då gör du inte det heller. Oavsett vad någon annan tycker. Är du osäker, försök fråga vad som är bakgrunden till rådet. "Varför ska jag vrida om örat på min hund?" "Jo det gör ont och då vill hunden inte göra sådär mer." Vill du göra din hund illa för att den ska sluta göra något du inte vill? Jag hoppas att svaret alltid är nej. Låt då bli. Det må vara någon kändis på TV som säger att du ska rycka och slita i hunden, eller en lokal instruktör, eller kanske är det en bekant som är "ruskigt hundvan". Om något känns fel, gör det inte. 
 
 
Din hunds välmående är ditt ansvar. När du tog hunden till ditt hem blev du ansvarig för att ge den trygghet och kärlek, ett varmt och välkomnande hem där den får det en hund behöver. Hunden kan själv inte säga "Såhär ska du göra" så du måste lära dig hur du ska gå till väga. Gå kurser, läsa böcker, men framförallt se på din hund, var lyhörd på den och gör den inte illa. Det är så enkelt, går ett råd ut på att du i någon form ska åsamka din hund ett obehag i form av smärta eller skrämsel, låt bli. Gör något annat istället. Följ inte de hemska råden, stå på dig och var den som slåss för din hunds rätt att få känna sig trygg och må bra! 
 
"Men kan jag inte bli arg på min hund då?" Jo visst kan du det. Jag blir arg på mina hundar ibland. När tålamodet prövas för femtielfte gången på en dag kan jag morra till min hund och strängt be henne gå och lägga sig. Men jag gör henne inte illa, jag skrämmer henne inte. Du får bli arg och irriterad på din hund, men att agera ut ilskan i form av våld och skrik, för att få din hund må dåligt, det är inte rätt väg. 
 
Här får du en liten tumregel: vägled din hund. Vägled genom att visa, föregå med gott exempel. Visa genom att uppmuntra hunden göra rätt, med belöningar och vänlighet. Jag tror att om du blir en bra vägledare åt din hund, och uppfyller de dagliga behoven av mat, motion och aktivering, kommer du och din hund ha en givande relation. Och när du känner dig rådvill och sitter fast i ett problem, då söker du hjälp med magkänslan. Hitta en instruktör du litar på, som har repsekt för din hund som en tänkande kännande individ och inte en känslolös tingest. Hitta tips och råd som känns bra i magen och som inte går ut på att tvinga, skrämma och göra illa din hund. 
 
 
 
 
 
 
Till top