Snälla hundmöten

Hundliv / Goda relationer, Hundmöten, Hundägarskap, Kommunikation, Trygghet, tips / Permalink / 0
Idag kikar vi lite på hur du kan göra för att underlätta hundmöten med hundar som kan tolkas som "arga" på promenaden. 
 
Ofta skrivs det och pratas om de reaktiva hundarna som gör utfall på promenaderna mot folk eller andra hundar. Vi har hundra olika metoder för att ta hand om beteendet. Mer sällan pratas det om hur du som hundägare till en lugnare hund gör, när ni möter en reaktiv hund. Det skriver jag om idag! 
 
Reaktiv hund, vad är det? 
 
Till vardags används det för att beskriva en hund som reagerar starkt på något den ser som obehagligt eller skrämmande. När det kommer till hundar som gör utfall i hundmöten handlar det ytterst sällan om ren aggressivitet, det handlar mer om ett beteende som används för att skapa avstånd. Är du rädd för något vill du ha längre avstånd till det. Att göra utfall mot människor och/eller hundar som man är rädd för, gör att de backar. Har man inte koll på hundspråk kan dessa reaktiva hundar verka aggressiva eller arga. 
 
Om du har en hund som reagerar starkt på andra hundar i möten, då brukar man beskriva den som "reaktiv vid hundmöten". 
 
Människa och hund bakom utfallet
 
I första hand är det viktigt att komma ihåg att den reaktiva hunden inte måste vara en otrevlig hund i alla andra lägen. Det kanske bara är hundar, eller en speciell hundtyp som den reagerar på, medan den hemma är hur lugn och snäll som helst. Möter man en reaktiv hund som gör ett utfall är det lätt att dömma hunden hårt, att tycka det är en väldigt otrevlig hund (vilket den så klart är i just det ögonblicket, men det måste inte vara hundens hela personlighet). Är den reaktiva hunden av en speciell ras eller storlek tycks det vara ännu lättare att dömma hunden efter det där utfallet som gjordes. Det är givetvis helt okej att bli rädd! Men försök sedan komma ihåg efteråt att hunden ni mötte inte nödvändigtvis behöver vara en otrevlig hund i största allmänhet. Varför det här är viktigt kommer jag snart skriva mer om. 
    Bakom den reaktiva hunden står också en människa. En hundägare precis som du. En stor del alla hundar som gör utfall på promenader har en väldigt orolig och kämpande hundägare bakom sig. En person som mår dåligt över vad andra ska tänka om hens hund, som lägger ner väldigt mycket tid (och ibland pengar) på att få bukt på hundens reaktiva beteende. Det är lätt att tänka att den hundägaren inte har koll på sin hund, eller har bidragit till att de har problem idag osv. Att dömma ägaren som står i andra sidan kopplet hos en reaktiv hund, gör problemet bara värre! Ägaren skämms och kommer spänna sig mer i nästa hundmöte vilket hunden läser av och det hela blir en negativ utveckling av ökat beteende hos hunden och ökad negativ upplevelse för hundägaren som håller i hunden (och hundar och ägare som möter hunden). 
 
 
 
Hur ska jag göra när jag möter en reaktiv hund? 
 
Här kommer en lättsam och konkret lista på saker du kan tänka på för att underlätta för medmänniskan du
möter, men också för din och din hunds del! 
 
1. Ignorera den mötande hunden och slappna av. Om du går och stirrar på hunden ni möter kan det göra både den reaktiva hunden och dess ägare mer spända. Hunden för att det känns obehagligt och ägaren för att det blir jobbigt att ha en åskådare till sin hunds "otäcka" beteende. Om du fokuserar på din egna lugna hund, eller bara tittar rakt fram är det bättre än att hålla ögonen på hunden ni möter. Försök gå lugnt och avslappnat, om du spänner dig kan både din hund och den andra hunden märka av det. Hundmöten ska vara naturliga, det ska bara hända och inte vara något särskilt. 
 
2. Håll avståndet. Om den reaktiva hunden leds ner i vägkanten när ni ska mötas, håll dig på din sida vägen och ha gärna din hund på sidan av dig så att du hamnar mellan din hund och den reaktiva hunden. Hundägaren till den reaktiva hunden försöker skapa ett avstånd som hens hund klarar av i hundmötet. Det blir lättare om din hund inte är den som går närmast den reaktiva hunden i mötet. 
 
3. Stanna inte och prata! Ägaren till den reaktiva hunden kämpar hårt för att hålla ordning på allt i sin träning vid hundmöten. Om du stannar för att prata kan det göra det ännu svårare för den reaktiva hunden. Det är mycket bättre att bara passera, vill man vara artig kan man snabbt säga "hej" eller nicka lite, men stanna inte och prata. 
 
4. Släpp INTE fram din hund! Det finns förvisso en del reaktiva hundar som blir lugnare när de faktiskt får hälsa på hunden de möter. MEN! Det innebär inte att alla fungerar så och även om du möter en sådan hund är det upp till ägaren att bestämma om din hund får komma fram och hälsa eller ej. Inte bara kan du förstöra träningen för ägaren med en reaktiv hund om du släpper fram din hund, det kan även uppstå skador på hundarna om det visar sig att den reaktiva hunden blir så rädd att den biter din hund. Hur snäll och lugn din hund är kan det fortfarande bli fel om du släpper fram den till en reaktiv hund. Så håll din hund nära dig i koppel när ni passerar. 
 
5. Kommentera inte. Jag har vid flera tillfällen hört enormt onödiga kommentarer från folk som passerar reaktiva hundar. Framförallt till hundar som är av raser som anses "farliga" eller "osäkra". "Usch vilken hemsk hund", "Nej en sån där hemsk en skulle jag aldrig skaffa mig". Du får absolut tycka att en schäfer är läskig, och kanske du aldrig skulle skaffa en själv eller vilja umgås med en schäfer. Men det ger dig ingen rätt att kommentera andra hundägares hundar, inte ens när hunden beter sig illa i ett hundmöte. Det hjälper ingen, det ger bara den andra hundägaren skamkänslor eller ilska. Det finns så otroligt många hundraser idag, och vi kan göra så många olika saker med våra hundar, men i grund och botten är vi alla hundägare. Vi älskar våra hundar, vare sig det är en liten toypudel eller en stor Rottweiller. Vi vill deras bästa och vi tycker att just vår hund är den bästa hunden i världen. Det är inget annat är elakt och dumt att kommentera någon annans hund. Håll dina negativa åsikter för dig själv. 
 
6. Om den andra hundägaren frågar... Det händer ibland att du med lugn hund kommer få frågan "Skulle du snälla kunna gå fram och tillbaka några gånger?" eller något liknande. Att träna en reaktiv hund i hundmöten är svårt! Det är fantastiskt att få möta en lugn hund som kanske vill ställa upp att gå några gånger fram och tillbaka på vägen så den reaktiva hunden kan få träna på hundmötet lite mer. Givetvis har du ingen skyldighet att säga ja! Har du inte tid eller vill inte är det helt okej så klart. Men om du är okej med det och har tid över kommer det vara guld värt för den andra hundägaren att få det träningstillfället! 
 
Slutligen vill jag säga: det är inte lätt att vara hundägare alla gånger. Hundarna gör inte alltid saker som vi förstår, och det är inte alltid så lätt att få bukt med. Vare sig du har en reaktiv hund eller en lugn hund i möten kommer du en lång väg med att visa lite respekt och förståelse för andra hundägare. Det är lätt att vara snabb med sin bedömning, speciellt om man blir rädd eller arg. Men många otrevliga situationer kan undvikas om vi visar lite hänsyn, har ömsesidig respekt och förstråelse för varandra! 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top