Har hunden roligt?

Hundliv, Personligt / Fotografera, Goda relationer, Humor, Hundliv, Jul, Personligt, Respekt, Trygghet / Permalink / 0
Som hundägare tycker jag att man borde ställa sig frågan: hur mycket kan jag utsätta min hund för, bara för att jag ska ha ett gulligt/roligt/coolt julfoto? Eller något annat foto för den delen! Hur roligt kan jag och andra få ha på mitt djurs bekostnad? 
 
När jag ser foton på hundar som är utklädda i allsköns olika dräkter och kostymer, som knappt kan röra sig och som ser som värst alldeles livrädd ut, kan jag inte tycka det är rätt. Det blir varken gulligt eller roligt när jag ser att hunden uppenbart inte alls tycker det där är roligt. 

Vi börjar se till min egna hund. Amira har en väldigt stark känsla för integritet. Hon har sitt utrymme och det värnar hon om. Om hon hamnar i situationer där någon inkräktar på hennes personliga sfär mår hon hemskt dåligt, blir rädd, ängslig, orolig och kan till och med bli irriterad och bita ifrån om hon blir alltför trängd. Hon visar med all önskvärd tydlighet att hon inte vill bli tvingad till saker och ting, och hon avskyr innerligt att ha saker på sin kropp. Täcken av olika slag, selar och halsband är alltid ett projekt att lära henne acceptera. För tyvärr är hon en hund som fryser och är känslig för fukt så täcken är en del av hennes vardag vid dåligt väder! Jag skulle aldrig få för mig att klä henne i något annat än det hon absolut behöver, och där försöker jag göra det på ett så bra sätt jag kan.  

Amira skulle tappa förtroende för mig om jag klädde henne i dräkter och poserade henne framför kameran. Hon går med på att jag lägger julglitter om halsen eller knyter ett rött band som halsband för ett snabbt julfoto, men inte mer än så. Jag respekterar det. 
 
Min förra hund Fenris, han var en pajas av stora mått, totalt okänslig mot allt som hade med sin kropp att göra medan han var frisk och smärtfri. Han älskade när alla skrattade och verkade ha roligt, oavsett vad det handlade om, och hade ingen känsla för varken sitt eget eller andras personliga utrymme. Jag har två gamla julfoton av honom där han själv rullade i julglittret så det satt fast överallt, tillsammans med några julgransdekorationer som fastnade i pälsen! Men trots det var det på sin höjd så att jag satte en tomteluva på honom vid något tillfälle (som slutade i hans mun!).

Hundar är olika. Måhända finns det hundar som tycker det är helt okej att bli utklädd till ren, eller tomte eller något annat lustigt. Oavsett vad du gör med din hund, tycker jag du ska fundera lite på vad du egentligen borde utsätta din hund för, bara för några skratt. I mina ögon är hundens integritet lika viktig som min egen. Skillnaden är att jag styr över min egen och kan fatta beslut över hur mycket av mig själv jag vill dela med mig av. Min hund kan själv inte fatta det beslutet, det är jag som måste göra det och då behöver det beslutet fattas utifrån hundens perspektiv och inte min egen. Det är inte värt att utsätta sin hund för obehag bara för att få några Likes på Facebook. 
 
Med det sagt så tycker jag självklart att vovven ska vara med på julkortet, det är ju en del av familjen eller hur? Själv tycker jag det är enormt roligt att klura och fundera på var jag ska ta årets julkort med hunden. Har du fått till ditt julkort? Dela gärna med dig av en julhälsningar på Facebook och vinn ett litet julpris! 

Här kommer några gamla julkort från mig! 
 
 
 
 
Och katten ville också vara med förra året! 
 
Till top