Valptips del 3

Valpen / Hundliv, Sammarbete, Trygg träning, valp / Permalink / 0
Idag ska jag skriva lite kort om miljöträning av valpen! 
 
Viktigt med miljöträning
Det är oerhört viktigt att du är ute och miljötränar din valp. Ännu viktigare är det att du gör det på rätt sätt. Men innan vi går in på det ska vi kika på vad miljöträningen egentligen är och varför det är så viktigt. 
 
Miljöträning är att låta hunden få uppleva nya platser, möta människor, djur, vara ute i olika väder, gå på olika underlag, komma in i olika hem och byggnader. Att åka tåg, gå i olika trappor... Att låta hunden få ta in nya intryck, dofter etc. 
 
Det är viktigt att miljöträna sin valp av flera olika anledningar. Valpen är väldigt anpassad att lära sig och ta in saker och lyckas jag ge min valp positiva lugna upplevelser av nya miljöer, människor etc hjälper jag hunden att som vuxen sedan ha en positiv inställning till nya platser. Jag lär valpen om världen när vi miljötränar, att världen är en stor plats med många olika saker i. Valpen får lära sig hur man uppför sig, vilka saker den kan uppmärksamma och bör uppmärksamma och vilka saker man borde ignorera. Du ger valpen verktyg att hantera alla nya intryck när du är ute och miljötränar, den får lära sig att en massa nya lukter, rörelser och ljud inte behöver vara överväldigande eller otäcka. 
 
Tryggt och positivt
Det viktigaste att tänka på när du är ute och miljötränar din valp är att ge den en positiv och trygg upplevelse oavsett var ni ska och vad ni ska göra. Tvinga inte fram din valp till folk eller djur eller föremål som den är rädd för, tvinga den inte att gå där den tycker det verkar otäckt. Ge den istället tid och möjlighet att själv få våga sig fram och utforska. Var själv lugn och trygg och uppmuntra valpens små framsteg, oavett hur små de än må vara. På det viset är du en trygg punkt och valpen får möjlighet att få växa som individ när den vågar själv. 
 
Stressa inte 
Om du inte har tid att göra den där utflykten ordentligt är det bättre att låta bli. Ta er till nya platser för nya möten när ni har gott om tid. Om du stressar runt hunden kan du förstöra mer än miljöträningen ger. Det är bra om valpen redan från början får lära sig att kunna ta det lugnt när ni besöker nya platser. Träna mycket passivitet där du inte gör så mycket och låter valpen vara. Låt den sitta och titta på saker, få fundera lite och slappna av. När ni går, ge valpen tid att lukta och undersöka saker. Rusa inte igenom miljöträningen. 
 
Du behöver inte göra allt! 
Det blir lätt att man känner en stress som nybliven valpägare att hinna ALLT medan valpen fortfarande är liten. Ta ett djupt andetag och slappna av. Du behöver inte avarje lediga tid till miljöträning. Lev ert vanliga vardagliga liv men låt valpen få vara med. Ska ni äta middag hos kompisar, ta med valpen dit. Ska ni ner på stan och äta en glass på torget, ta med hunden dit. Göra några utflykter när andan faller på och du har tid, där ni gör något nytt. Kanske går i en ny skog, i ett nytt kvarter eller åker hem till någon annan. Om du känner stress kring miljöträningen kan det lätt bli att du stressar hunden, den behöver också få vara bara hemma i lugn och ro och få vila mycket! 
 
 
Man vågar testa vattnet lite om man får gott godis! 
 
Till top