Hundtassar

Hundliv, Personligt / Hundliv, Hundägarskap, Tassar, hantering / Permalink / 0
 
Tassar. Är dom inte helt fantastiska? Det där ljudet av små (eller stora) tassar på golv, när man hör sin bästa pälsklädda vän komma gående för att se vad du gör vid köksbänken, eller som vill få komma upp och mysa med dig i soffan. Tassar som trycks mot dig uppfodrande. Tassar som lämnar spår i snön. Tassar som läggs i ditt knä när du håller något gott i handen och tassar som bär din bästa vän i vått och torrt, på hårt och mjukt. Alla årstider, alla tider på dygnet. 
 
Tassarna är överallt och utsätts för allt hunden går på. Tassar som gräver, tassar som går i vägsalt, tassar på varma underlag, tassar på glas... Det är den del av hunden som utsätt för mest påfrestningar en vanlig dag och därför är det viktigt att vi tar hand om dem. Här hemma har vi tagit ett beslut ganska nyligen att efter varje promenad spola av hundtassarna och smörja dem. Allt för att kunna ge hundarna så mycket hjälp med sina tassar som möjligt. Och därför kommer idag detta blogginlägg om just hundens tassar! 
 
Blöta kalla årstider
Hösten, vintern och delar av våren bjuder på många utmaningar för hundtassarna. Snö, is, slask, kyla, vägsalt osv. Har din hund gått mycket i slask och efter vägar där man saltat är det jättebra att spola av dem när man kommer in. Du får in betydligt mindre grus och skit på golven men framförallt blir hundens tassar glada om de slipper ha vägsalt kvar som irriterar och torkar ut. Dessutom förhindrar du att din hund slickar i sig vägsalt om den blir irriterad av det och gärna gnager/slickar på tassarna inomhus. Det går fort att snabbt spola av dem (spola inte bara ovanpå tassen, det är framför allt under tassen som är viktigt att skölja ur) och torka ordentligt sedan. Om du märker att din hund har torra trampdynor och känns sträv och narig mellan trampdynorna kan det vara jättebra att smörja tassarna sedan också! Då hjälper du till att förebygga sprickor i trampdynorna och gör det mer tåliga för underlaget nästa gång ni går ut. Här hemma smörjer vi hundtassar en till två gånger om dagen, beroende på hur tassarna ser ut. 
 
Har du en hund som är känslig för kyla? Jag kan bara ana hur det måste kännas att få köldkramp eller frysa så mycket om tassarna att de spricker sedan när man kommer in. Om du upplever att din hund har svårt med kylan är skor ett bra alternativ. Och ja, det ser lite roligt ut och det kan ta en stund för hunden att vänja sig gå i skor, men det är värt det! Här hemma har vi tiken Amira som är extrem känslig i tassarna vid kyla. Hennes promenader blir inte mer än tio minuter på vintern utan skor, för sen har hon så ont att hon inte kan gå och trampdynorna spricker när vi kommer in så hon blöder. Inte alls roligt! Men med skor kan hon vara ute flera timmar, tassarna är mjuka och varma när vi kommer in och hon slipper all snö som annars klumpar sig mellan tårna. Ha en sko som sitter bra och som inte förhindrar hundens rörelser när den går. 
 
Varma torra/blöta årstider
Både sommar och vår kan ju bjuda på både blött och torrt väder och det kräver inte riktigt samma ordentliga tassvård som vintern kan göra. Dock ska man inte ignorera tassarna halva delen av året så klart! Om det blir mycket regn och blött ute eller om du har en hund som gärna badar ofta på sommaren är det viktigt att få tassarna torra efteråt. Att inte låta tassarna vara när hunden går och lägger sig utan att torka dem ordentligt. Det förhindrar att det blir våteksem och annat obehagligt mellan tårna och trampdynorna! Även på sommaren, speciellt när hunden ofta blir blöt, kan det vara bra att hålla koll på trampdynorna, en del lite känsligare tassar kan bli torra även i värmen. 
 
När det är riktigt varmt ute är det bra att komma ihåg att hunden går runt barfota. Att gå på het avsfalt eller annat underlag som blir riktigt hett på heta sommardagar kan i värsta fall skada trampdynorna. Testa själv att ta av dig skorna och sätta ner din bara fot på het sand, det bränns eller hur? Det bränns även på hundtassar, och kan skada dem. Då är det bättre att gå i gräs eller något annat underlag som är svalare för hunden. 
 
Under sommarhalvåret brukar det vara en annan sak att passa sig för och det är glas. På vintern tenderar glas att försvinna under snön, men på sommaren när marken är bar ligger allt sådant vasst skräp öppet. Om du går i en stad eller efter vägar där det kan finnas glas, ha lite uppsikt! Det är inte alls roligt att behöva rusa till veterinär på grund av vasst skräp som skurit upp en hundtass. 
 
Året runt
Utöver årstidernas utmaningar behöver tassen allmän omsorg. Som kloklippning tillexempel. Med alltför långa klor kan det bli jobbigt för hunden att röra sig och risken ökar dessutom att hunden skadar klorna på olika vis. Lägg tid på att träna kloklippning och gör den till en vardagsrutin så blir det lättare för både dig och hunden! Det är bra att visitera tassarna också, i samband med kloklippning eller liknande. Gå igenom hundens tassar, vänj hunden vid att du tar i tassarna och kikar mellan trampdynorna och tårna. Gör det till en mysstund, där du klappar hunden och den är avslappnad, drar handen lite över en tass och håller i den kort, öka gradvis längden du tar i hundens tassar. Att kunna visitera tassarna utan att hunden blir rädd eller besvärad underlättar om du misstänker att den blivit skadad eller fått något annat som besvärar. Tassarna ska inte vara illröda och se irriterade ut, trampdynorna ska inte ha en massa djupa sprickor i sig. Har du en hund som ofta slickar och gnager på tassarna och inte har någon anledning till varför (har din hund allergier tex brukar det vara en sån sak som ger dem irriterade tassar) bör du kolla upp det hos veterinär. Bara att hålla tassarna rena, torra och smörja dem då och då kan hjälpa långt för att hålla tassarna i bra skick och förebygga sakdor och annat! 
 
 
 
Till top