Den ensamma hunden
Hundliv,
Hundvetenskap
/
Ensamhetsträna,
Forskning,
Goda relationer,
Respekt,
Rädslor,
Trygg träning,
Trygghet
/
Permalink /
0
Det här är ett inlägg om att lämna hunden ensam och hur du kan tänka kring det. Finns det något speciellt du skulle vilja se på bloggen, tips, tankar och idéer? Hör gärna av dig och önska!
Hunden är ett flockdjur
Vi börjar där. Hundar är flockdjur, och en del i din familj. Hunden trivs inte att vara ensam, det finns ett visst behov av att få vara delaktig i ett socialt liv. Därför är det viktigt att du som hundägare tar ansvar för att inte lämna din hund ensam alltför mycket. Ta med hunden där du kan, ordna med hundvakt etc, och udvik så långt det är möjligt att lämna din hund ensam längre stunder. En del hundar har större problem med att vara ensamma och andra mindre, men alla hundar har flockdjursmenatliteten som gemensam nämnare och du kan utgå ifrån att din hund inte tycker det är speciellt roligt att få vara hemma själv, utan sin flock.

Träna sjysst
Men, samtdigt är det viktigt att du ger din hund en chans att lära sig vara ensam då och då, för hur mycket man än planerar kommer det tillfällen då du behöver lämna hunden hemma. Om du tränar på rätt sätt kan du få hunden att i alla fall känna sig trygg med att lämnas någon timme, utan att den blir rädd eller stressad. Och hur tränar du då?
Jo, först behöver du börja tidigt. Så snart valpen börjat känna sig hemma hos dig, kan du börja inleda ensamhetsträningen. Allt ska ske i små små steg, och kom ihåg att en hund inte ska lämnas någon längre stund förrän den i alla fall fyllt ett år. Ha hela tiden i åtanke att hundens känslor är riktiga och ur hundens synvikel befogade. Om den blir orolig och rädd under träningen har du mest troligt gått för fort fram och behöver backa. Den är på inget vis "fånig" eller försöker manipulera dig. Ta träningen i små steg, där hunden får känna sig trygg hela vägen och det blir bäst för er båda!
Skapa den bästa förutsättningen
Om du lämnar en orastad hund som är uppe i varv kan du vara säker på att din ensamhetsträning inte går vidare bra. Kanske får du en hund som skriker och skäller, förstör saker eller gör sina behov inne. Om du däremot ger dig och hunden goda förusättningar för en bra ensamhetsträning, blir det betydligt lättare, och ofta är det just det som krävs för att hunden ska känna sig okej med att vara ensam en stund.
Så innan du börjar, se till att hunden är välrastad. Det är bra om den också fått mental stimulans, fått arbeta med huvudet lite på något vis under rastningen. Se helt enkelt till att både kropp och huvud fått göra sig av med energi. Innan du lämnar hunden sedan, var noga med att låta den varva ner. Om du är ute en timme och härjar med hunden, slänger in den i hallen och sedan går lämnar du en hund som för all del är rastad, men fortfarande uppe i varv. En sådan hund kan mycket väl förstöra saker inne, blir stressad och rädd för att dess aktiveringsnivå fortfarande är hög. Därför; låt hunden få varva ner inne, innan du lämnar den. Låt den lägga sig till ro, om det hjälper kan du själv sitta ner någonstans och klappa på hunden. När hunden är ordentligt avslappnad och tillfreds, då börjar du träna.

I små små steg
Börja med att gå mot ytterdörren som om du ska gå ut. Säge "Hejdå" till hunden men gör i övrigt ingen stor sak av att du ska gå ut. Öppna dörren, kliv utm stäng dörren, vänta någon sekund och kom in igen. Du kan ha lite godis i hallen som du tar av, gå bort till hunden och ge den en liten godisbelöning. Upprepa det här flera gånger om dagen. Gå ut, vänta någon sekund, gå in och belöna.
Sedan ökar du allteftersom. Någon sekund blir en halv minut. En halv minut, blir en minut som blir tre minuter. Snart är du uppe i tio minuter, femton, en halvtimme. Oftast går det fortfare och fortare, om hunden är trygg att bli lämnad en kvart brukar en halvtimme inte göra någon skillnad. Om hunden klarar en timme, klarar den tre timmar ganska fort.
Ibland förändras förustättningarna
Ibland kan du behöva gå tillbaka i ensamhetsträningen. Det kan bero på att hunden går igenom en utvecklingsperiod som för stunden gör den ängslig och har ett större behov av din närhet. Det kan handla om något som hänt hunden eller att den blivit sjuk. Om det plötsligt en dag blir svårt att lämna din hund ensam behöver du ställa dig frågan varför. Är det du som ändrat någon rutin som hunden inte klarar av? Är den understimulerad och skulle behöva mer aktivitet? Eller mår den dåligt/det har hänt något som du måste lösa först?
Kom ihåg att hunden är en helhet, precis som vi är. Om den får en otrygghet i grunden kan det bli precis som för oss, att det påverkar allt vi gör. Hunden får svårt att vara ensam, svårt att möta hundar på promenaderna, svårt att fokusera när ni tränar etc. Det behöver inte ha att göra med specifikt en del av er träning och uppfostran. Just ensamhetsträning är en sådan sak som kan påverkas av en mängd olika saker. Idag håller forskare på att se över hur våra hundar mår, vad som händer med dem när vi lämnar dem ensamma och vad det är som ligger bakom bland annat separationsångest. En ungersk studie som presenterades 2015 (Konok, V., Kosztolányi, A., Rainer, W., Mutschler, B., Halsband, U., & Miklósi, Á. (2015). Influence of Owners’ Attachment Style and Personality on Their Dogs’ (Canis familiaris) Separation-Related Disorder. PLoS ONE, 10(2), e0118375) antydde att hundar som hade en sämre relation till sina ägare hade större chans för separationsångest än hundar som hade en nära och trygg relation till sina ägare. Det går inte att säga att det är så, men det ger en liten fingervisning om att det är mycket som spelar in i hur hunden reagerar när den blir lämnad ensam.
Om det bara inte går!
Ibland kan man som hundägare stå handfallen inför problemen som uppstår kring ensamhetsträningen. Hundar som av olika anledningar inte mår bra, är ortygga på grund av dåliga upplevelser i livet, vuxna hundar som omplacerats osv kan vara krångliga att arbeta med i början i ensamhetsträningen. Mitt råd är att ta hjälp av någon, om du står inför det problemet och inte vet hur du ska lösa det på egen hand.
Vad du än gör, tvinga inte din hund till ensamhet, uteslut den inte från sitt naturliga familjeliv med dig om du inte behöver det, och när du gör det, var snäll mot din hund. Träna tryggt!
