Tryggt ledarskap
Jag ska skriva lite om hur jag ser på en hundägares ledarskap och hur man blir en trygghet för sin hund. Vare sig du tränar och tävlar, arbetar med eller har hunden som sällskap är det viktigt att vara en trygg ledare. Inte bara för att hunden ska må bra utan även för att vi båda ska ha ut det mesta av vår relation.
Vad är hunden för mig?
Först måste jag klargöra hur jag ser på hunden. Det är ett djur, så klart, och därför förstår jag att hunden inte fungerar som jag och inte uppfattar världen som jag. I egenskap av att vara mitt husdjur vet jag också att det är mitt val att vi lever tillsammans. Hunden kom inte och knackade på dörren och bad att få komma in, det var jag som gjorde ett aktivt val att leva med en hund. Därför är hundens väl och ve mitt ansvar.
Jag ser inte min hund som någon lägre stående varelse som jag ska hålla i shack. Jag ser min och hundens relation mer som en vänskap och ett samarbete där vi båda får ut fördelar av det vi gör tillsammans. Min hund är en familjemedlem som jag älskar och håller av. Det är en kännande, tänkande varelse som ser till mig som sin medelpunkt i livet och därför är mitt ansvar för min hund extra viktigt.

Ledare
Vad är en ledare? För mig är det någon som lyhört och med respekt vägleder någon annan. Jag brukar tänka att jag alltid ska vara ett gott föredömme för min hund. Hunden ska kunna se till mig och veta hur den ska agera. Jag vill vara rättvis, inte straffa eller på något vis utöva makt över min hund.
För att göra det lite mer illustrerat ser jag ledarskapet lite som att vara en riktigt bra chef. Jag är den som leder och säger vad som ska göras och när, men jag måste vara sjysst. Jag kan inte ställa krav att mina anställda automatiskt ska kunna nya arbetsuppgifter innan jag gett dem instruktioner och de fått lära sig. Jag måste vara lyhörd och respektera andra just för att det är jag som bestämmer så att det inte blir något slags taskigt maktutövande. Jag ger lön (belöning) som matchar storleken på arbetet. Jag behöver vara uppmuntrande och ge mina anställda möjlighet att utvecklas utan att göra det omöjligt svårt. Att kunna kommunicera är A och O.
Hur mycket värd är jag för min hund?
Det är en fråga vi hundägare borde ställa oss ofta. Vilket värde har jag hos min hund? Bara för att jag köper en hund, fraktar hem den och ger den mat blir jag inte automatiskt hundens bästa vän! Jag tror på att en relation får vi bara om vi arbetar på den och det kan ta tid innan vi får en riktigt god och nära relation. Hur nära den här relationen blir bygger mycket på vilket värde jag har för min hund.
För jag tror inte att hundar är sentimentala djur. Speciellt inte en valp som inte riktigt knutit några band till sitt nya hem. Vi som människor har ett högre värde än många andra djur bara för att vi är just människor och hundar är så präglade på oss, men det innebär inte att hunden automatiskt får en nära relation till dig från dag ett.
Om min hund värderar mig högt betyder det för mig att jag gjort något rätt i vår relation. Jag har gett hunden det den behöver, och den mår bra och trivs med mig. Skulle den få möjligheten att följa någon annan människa skulle den nog stanna hos mig eftersom jag betyder mycket för den. Och hur vet jag vad jag betyder för min hund?
Kommer hunden och söker kontakt med dig för att kolla läget när ni inte gör något speciellt? Vill hunden engagera sig i det du gör? När du lockar på hunden eller bjuder till lek, vill den göra det med dig? Det yttersta tecknet på att jag har ett bra värde för min hund är när hunden avbryter roliga aktiviteter för att komma fram till dig och ta kontakt. Speciellt när den självmant avbryter lek med andra hundar för att komma fram till mig och kolla läget!

Hundens olika behov
Oavsett vilken hund du har så har alla hundar några grundbehov som vi måste uppfylla. Mat och vatten; att ge hunden bra och balanserad mat varje dag och tillgång till friskt vatten. Promenader; hunden behöver motionera och framförallt komma ut för att få kissa och bajsa. Socialt liv; hundar är flockdjur vilket innebär att de flesta hundar vill få vara med och inte vara ensam. Även de mindre sociala hundarna vill i alla fall få finnas i närheten och vara en del av familjelivet.
Utöver grundbehoven har hunden också ett behov av att stimuleras. Att få ge utlopp för fysisk energi i form av att springa i skogen eller leka med andra hundar är viktigt, men en hund som dessutom får mental stimulans är oftast en glad hund. Hunden är också ett ganska lekfullt djur. Att få leka och aktiveras tillsammans med sin ägare är defintivt behov jag tycker man ska försöka uppfylla med samma nogrannhet som mat och promenader.
Engagemang föder engagemang
Jag märker snabbt på min egen hund när jag inte haft tid och energi att engagera mig så mycket som jag brukar. När det mest blivit promenader för att fylla basbehovet, och matutfodring. Det blir tydligt i hur hon förhåller sig till mig. på promenaderna sköter hon sig själv och lyssnar inte så värst bra, går i sin egen värld. Inne håller hos sig på sin plats och är inte heller speciellt lyhörd.
Jag tror starkt på att hunden matchar mitt eget engagemang. Om jag inte visar ett intresse för hunden kommer hunden tillslut att tappa intresse för mig. Den sköter sitt eget och jag blir tillslut bara en mattant och promenadtjänare. Men om jag visar att jag är intresserad av min hund genom engagemang, blir jag intressant för hunden! Ju mer jag erbjuder och hittar på som hunden uppskattar, desto mer spännande blir jag att vara med.

Den trygga ledaren
Slutligen, för att vara en bra ledare och ha en bra relation till min hund behöver jag vara trygg. Inte vara för yvig i mitt sätt, inte vara högljud eller opålitlig. Jag kan inte vara orättvis mot hunden eller utsätta den för obehag gång på gång. Då blir jag en otrygg ledare som hunden mest troligt inte kommer ha något förtroende för.
Så länge jag är den som har kontrollen i olika situationer, har en rak kommunikation, håller mig konskekvent och inte behandlar hunden orättvist eller gör illa den på något vis blir jag en trygg punkt för min hund.
Relationer förändras
Det är viktigt att komma ihåg att vår relation till våra hundar inte är skrivet i sten! En relation förändras hela tiden. Det beror på hur vi själva förändras och hur hunden utvecklas. Du har inte samma relation till valpen som du har till vuxenhunden eller den gamla hunden. Beorende på vad som händer i livet i övrigt gör vi på olika vis och hunden följer med i det. Vill man ha en god relation till sin hund är det viktigt att man ser det som något man underhåller livet ut. Så länge hunden finns hos dig arbetar du på den, i all den samvaro ni har med varandra.
Och den tid och engagemang man ger hunden får man tillbaka, tiofalt!
