Lek mer!

Kommunikation / Goda relationer, Kommunikation, Ledarskap, Lek, Trygg träning / Permalink / 0
Hur ofta leker du med din hund? Hur leker ni? 
 
Jag anser att lek är bästa och lättaste verktyget att använda sig av för att skapa en bra och roligt relation till din hund! För hunden är det något naturligt, att skapa band genom lek och du höjer ditt eget värde hos hunden på ett sätt godis inte kan ge. 
 
Men trots det är det förvånansvärt få ägare jag möter som faktiskt leker med hunden. Om man leker är det oftast när hunden är valp, men så fort den passerat tonåren slutar man. Men faktum är att hundar i alla åldrar mår bra av att få leka och det kan vara värt att lägga ner lite tid och energi ibland på att leka med hunden hellre än att gå en lång promenad eller träna något specifikt. Det behöver trots allt inte ta speciellt mycket tid att leka med hunden för att det ska ge något till er relation. 
 
Olika hundar, olika människor

Alla är vi olika som individer och tycker därför om olika saker. När jag leker med min hund behöver jag ta mig till hundens nivå för leken, men samtidigt behöver jag känna mig trygg och avslappnad i leken för att det ska ge något. Leker vi något jag inte tycker om är chansen ganska stor att hunden slutar engagera sig också. 
 
Det finns många olika former av lek och det gäller att lära sig vad för slags lek din hund uppskattar! Vissa hundar är väldigt fysiska, tycker om att brottas och bitas. Andra hundar föredrar jaktlekar, att få springa efter en boll eller trasa. Kanske hunden själv vill bli jagad eller få jaga sin ägare runt gården. Oavsett vad hunden tycker om gäller det för dig som hundägare att lista ut vad det är och hur du ska kunna använda det i lek tillsammans! 
 
Ömsesidig respekt

Hundars lek och människors lek går under samma spelregler. Det ska vara roligt för båda parterna där man visar ömsesidig respekt för varandra. Om någon går över gränsen avbryter man eller pausar. Det får inte bli en konflikt eller en tävling där något utövar makt på någon annan, allt ska vara lekfullt och oskyldigt. Det handlar om att ge och ta. 
 
Har jag en hund som har svårt för lekens gränser ska jag inte undvika att leka med den. Jag får lära den var gränserna går helt enkelt! Jag i egenskap av ledare bestämmer när leken börjar och slutar. Jag bestämmer också på vilken nivå leken ska ligga. Om den ska vara intensiv eller lite lugnare. När hunden trampar över en gräns brukar det mest effektfulla vara att bryta leken tvärt och gå därifrån. Ignorera hunden tills den lugnat ner sig och sen börja leka igen. Varje gång hunden trampar över en gräns avbryter jag. 
 
Ett bra exempel är om jag leker med en hund som biter för hårt. Jag vill inte ha sårskador på mina händer när jag leker och inte heller ska det göra ont. Därför behöver jag redan när hunden är valp lära den när den biter för hårt/blir för intensiv i sitt bitande genom att direkt avbryta leken och gå därifrån. Leker man inte snällt blir det ingen lek alls! 
 
Leka rätt 

När du leker med din hund är det bra att skapa goda rutiner kring leken. Regel nummer ett är att du bestämmer när leken ska börja och sluta och är tydlig med det. 
 
Själv gör jag en lekinvit när jag vill leka med min hund, oavsett var vi är. Jag kryper ihop, ser glad ut och skuttar åt sidan. Lite som en hund skulle ha gjort. Min hund vet direkt vad jag vill och sen leker vi. När vi är klara säger jag "Slut!", sträcker upp mig och lämnar hunden för att göra det jag ska. 
 
Under leken ser jag till att vi leker på lika villkor. Jag ska inte göra min hund obekväm så jag är noga med att hålla koll på hundens kroppspråk. Om den kryper ihop, drar tillbaka öronen eller sänker svansen, eller kommer av sig i leken har jag antagligen gjort något som fick den att bli osäker. Jag ser också till att hunden inte för exhalterad och stressad av leken. På samma vis ser jag till att sätta gränsen när hunden går över mina gränser. Om den biter för hårt, biter efter mina händer när jag vinner en leksak i kamp eller på annat vis beter sig illa. 
 
 
 
Lek mer! 

Hur du än leker med din hund, gör det ofta! Jag ser direkt på mina hundar om det gått några dagar och vi inte lekt. De är inte lika engagerad i mig, tar inte lika mycket kontakt och blir lite svårare att arbeta med. Istället för att alltid låta hunden sköta sig själv hemma, ta en stund på kvällen och lek! Gå ut på gården, kasta leksaker, jaga eller brottas. Det som gör dig och din hund glad kan inte skada. När du lärt din hund att leka med dig lovar jag att ni får ett bättre samarbete, bättre kontakt och en roligare samvaro tillsammans! 
 
 
 
 
Till top